Silk-Road-Bitcoin: Dit bedrijf wil de Amerikaanse overheid helpen om $1 miljard aan Bitcoin te verkopen

Bedrijf om de Amerikaanse overheid te helpen $1 miljard te verkopen in Bitcoin
Toon

Het on-chain analyse- en beveiligingsbedrijf Chainalysis heeft de lancering van zijn „Asset Recovery Program“ gepubliceerd om overheidsinstellingen en insolventiepractici te helpen bij de behandeling, opslag, recuperatie en monitoring van in beslag genomen activa.

Het programma werd slechts enkele dagen na de inbeslagname Corona Millionaire van meer dan 1 miljard dollar aan Bitcoin door de Amerikaanse autoriteiten – onderdeel van de inmiddels verdwenen Zijderoute marktplaats – gelanceerd in een van de grootste crypto-valutabeslagen ooit.

Bitcoin-verkoop door de Amerikaanse overheid

De autoriteiten zijn niet toevallig naar de Bitcoin of Silk Road gekomen. De instrumenten van Chainalysis en de onderzoeksondersteunende diensten waren sterk betrokken bij het helpen van de gerechtelijke autoriteiten bij het identificeren en onderzoeken van de crypto-wallets die door de marktplaatseigenaren werden gebruikt – fondsen die werden of zouden worden gebruikt om de verkoop van verdovende middelen op de donkere webmarktplaats Silk Road te vergemakkelijken.

Na de recordbeslag van de Amerikaanse overheid van $1B vorige week, kondigen we de lancering aan van een programma voor de realisatie van activa om overheidsbureaus en insolventiedeskundigen te helpen bij het behandelen, opslaan, realiseren en controleren van in beslag genomen activa: https://t.co/aV3E3QVH9l.
– Kettinganalyse (@kettinganalyse) 12 november 2020

Het bezit van zo’n grote hoeveelheid Bitcoin is echter een probleem. De enige twee beschikbare opties zijn om het geld op te slaan of uiteindelijk te verkopen op de open markt. Hier komt het nieuwe Chainalyse-programma in beeld. Het bedrijf in een verklaring:

„Naarmate de wetshandhaving verfijnder wordt bij het onderzoek naar illegale activiteiten met betrekking tot crypto-valuta’s, met inbegrip van de inbeslagname van illegale opbrengsten, neemt de behoefte aan diensten voor de ontneming van digitale activa toe.

Jason Bonds, Chief Revenue Officer van Chainalysis, zegt in een verklaring dat de rijping van de markt voor crypto valuta’s betekent dat het gebruik ervan door goede en slechte spelers op een vergelijkbare manier toeneemt.

Maar het bedrijf zou kunnen helpen, schrijft hij:

„Naarmate onze overheidspartners steeds succesvoller worden in het wegvagen van de slechte spelers, is het helpen bij het herstel en de realisatie van activa een natuurlijke volgende stap.

Kortom, de Amerikaanse regering zou de Bitcoins die ze bezit snel kunnen verkopen… gefaciliteerd door Chainalysis.
Goed voor crypto….misschien niet.

Asset Reality, die de in beslag genomen activa beheert en realiseert voor klanten uit de publieke en private sector over de hele wereld, zal samen met Chainalysis bepalen hoe de in beslag genomen fondsen kunnen worden verkocht.

Het team bestaat uit juristen en rechtshandhavers die op internationaal niveau strategisch advies en training geven aan rechtshandhavingsinstanties op het gebied van crypto-valuta en andere complexe activa.

Dit is niet de eerste stap voor Chainalysis. Eerder dit jaar werd op dezelfde manier een beroep gedaan op de diensten van het bedrijf bij spraakmakende rechtshandhavingsoperaties met vergelijkbare civiele verbeurdverklaringen tegen crypto-valuta’s – zoals zaken met betrekking tot de financiering van terrorisme en Noord-Koreaanse hackactiviteiten.

Maar dat roept een andere vraag op: Werkt een bedrijf dat crypto-adressen opspoort tegen het ethos zelf van cryptografie (dat van privacy) – of niet?

Controversiële mening: de DOJ zou geen in beslag genomen Bitcoins moeten verkopen, maar zou moeten beginnen met het aanleggen van een nationale reserve van BTC om de USD te ondersteunen na afloop van het fiat-tijdperk.
– Preston Byrne (@prestonjbyrne) 5 november 2020

Ondertussen suggereren sommige waarnemers dat de Amerikaanse regering de in beslag genomen Bitcoins helemaal niet zou moeten verkopen. Gezien de stand van zaken en de ongebreidelde inflatie in de VS is dit misschien toch geen slecht idee.